Het schoonmaken van de oven is een van de meest afkerige huishoudelijke klusjes, dus het is geen verrassing dat we het vaak uitstellen. Maar hoe langer we het uitstellen, hoe moeilijker het zal blijken te zijn om oud vet en verbranding te verwijderen. Gelukkig is er een zelfgemaakte manier om je oven schoon te maken die zelfs het ergste vuil aanpakt. Ontdek hoe je je apparaat snel in zijn oude glorie kunt herstellen met een eenvoudig poetsmiddel.
Hoe vaak moet je je oven schoonmaken?
De oven is een apparaat dat heel moeilijk schoon te houden is. Als je hem vaak gebruikt, stapelen vet en andere kookresten zich op over de hele binnenkant. Wanneer de oven wordt verwarmd, verandert dit in hardnekkig vuil, dat een uitdaging is om weg te krijgen – vooral als je geen agressieve schoonmaakmiddelen wilt gebruiken in je keuken. Het is echter wel de moeite waard, want aangebrand eten ziet er niet alleen lelijk uit en ruikt ook niet lekker, het is ook schadelijk voor onze gezondheid.
Vraag je je af hoe vaak je je oven moet schoonmaken? Het spreekt voor zich dat hoe meer aandacht we besteden aan ons apparaat, hoe makkelijker het is om het schoon te houden. Als je hem af en toe gebruikt, hoef je hem maar om de twee of drie maanden grondig schoon te maken. Als je er echter vaak voedsel in bereidt en taarten in bakt, is een systematische grondige reiniging – minstens één keer per maand – noodzakelijk. Daarnaast is het een goed idee om gemorste etensresten of kruimels uit de oven te verwijderen na elk gebruik, zodra de oven is afgekoeld. Dit voorkomt de vorming van moeilijk te verwijderen vuil en verlengt de levensduur van het apparaat.
Thuismethoden voor het schoonmaken van de oven
De winkelschappen liggen vol met verschillende schoonmaakmiddelen – inclusief middelen die ovenvuil kunnen aanpakken. De meeste bevatten echter agressieve chemicaliën die schadelijk zijn voor ons en het milieu. Velen van ons willen niet dat zulke stoffen in ons eten terechtkomen, dus we willen ze ook niet in de keuken gebruiken. Gelukkig kunnen we in plaats van sterke chemicaliën natuurlijke middelen gebruiken, die vaak net zo effectief blijken te zijn.
Welk huismiddeltje werkt het beste om de oven schoon te maken? Het is de moeite waard om een eenvoudige pasta te maken, die zelfs het meest hardnekkige vuil aankan.
Dit is het recept:
- Giet ¾ kopje zuiveringszout in een kom;
- Voeg 2-3 druppels van je favoriete essentiële olie toe – verfrissende geuren zoals citroen, sinaasappel of munt werken goed;
- Giet er ongeveer ¼ kopje lauw water bij;
- Roer tot een dikke pasta. Voeg indien nodig een beetje meer water of zuiveringszout toe.
Maak ook wat spiritusazijn klaar om te gebruiken voor het schoonmaken van de oven. Om je werk gemakkelijker te maken, giet je het in een spuitfles (1 glas is genoeg).
Hoe maak je de oven schoon met een pasta van zuiveringszout?
Voer de volgende stappen uit:
- Verwijder bakplaten, roosters en andere accessoires uit de uitgeschakelde en afgekoelde oven;
- Als er aangebrande resten in het apparaat zitten die er voorzichtig afgeschraapt kunnen worden, doe dit dan met een houten spatel. Als er aangebrande resten in het apparaat zitten die er voorzichtig afgeschraapt kunnen worden, doe dit dan met een houten spatel;
- Smeer de pasta uit in de oven en vermijd daarbij de verwarmingselementen. Laat ongeveer 30 minuten staan;
- Gebruik na deze tijd een vochtige doek om overtollige pasta te verwijderen door te wrijven;
- Besproei de binnenkant van de oven royaal met spiritusazijn. Spuit vooral op de plekken waar je witte pastaresten ziet. Je zult merken dat het schoonmaakmiddel begint te schuimen;
- Veeg het geheel ten slotte af met een vochtige doek.