De behaaglijk warme kamertemperatuur thuis kan ook ongenode gasten aantrekken: De Australische diebackkever (Ptinus tectus) voelt zich bijzonder thuis in verwarmde kamers en richt daar veel schade aan.
De diebackkever komt oorspronkelijk uit Australië, maar heeft zich over de hele wereld verspreid en houdt van warme, verwarmde interieurs. Vooral voedselvoorraden en organische materialen zoals leer en textiel, die de kever opeet en besmet, lopen gevaar.
De kevers en hun larven voeden zich met droge plantaardige en dierlijke materialen – waaronder meel, kruiden, gedroogd diervoeder en zelfs papieren of plastic verpakkingen. Een besmetting maakt deze materialen oneetbaar en kan leiden tot aanzienlijke schade.
Welke schade veroorzaakt de diebackkever?
De plagen, die tot vier millimeter groot kunnen worden, zijn niet alleen een plaag voor opslag, maar ook voor materialen. De larven boren zich in zacht hout, leer, isolatie of verpakking om zich te verpoppen en kunnen dure schade veroorzaken. De volwassen kevers besmetten ook voedsel met hun uitwerpselen.
Bijzonder vervelend: een vrouwelijke Australische klikkever legt tot 900 eitjes en onder ideale omstandigheden kunnen de keverpopulaties zich snel vermenigvuldigen.
Hoe kom je van de kevers af?
Een grote keverpopulatie kan vaak alleen worden ingedamd met professionele ongediertebestrijding. Tijdens de bestrijding is het aan te raden om aangetaste voedselbronnen te verwijderen en aangetaste gebieden te behandelen met insecticiden. Als alternatief kan een koude behandeling bij -18 °C gedurende minstens 24 uur of een warmtebehandeling bij 50 °C gedurende vier uur helpen om de larven te doden. Maar wees voorzichtig: het elimineren van een plaag is vaak een langdurig proces.
Preventie is de beste bescherming
Iedereen die houtkachels gebruikt, moet regelmatig potentiële voedselbronnen voor de kevers controleren. Voorraden moeten altijd worden opgeslagen in luchtdichte containers en de omgeving moet schoon worden gehouden. Oude vogelnesten in de buurt van het huis kunnen ook een risico vormen, omdat de kever daar vaak in kan overwinteren.